Error
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • Error loading component: com_zoo, 1
 • Error loading component: com_zoo, 1
 • Error loading component: com_zoo, 1
 • Error loading component: com_zoo, 1
 • Error loading component: com_media, 1
 • Error loading component: com_zoo, 1
 • Error loading component: com_users, 1

Articles in Category: Itinerare

Shllaku mund ta shpëtojë veten me turizëm

Written by Irhan Jubica on Sunday, 17 February 2019. Posted in Itinerare

"Rrugë të reja, zakone të reja" shkruante rreth 100 vjet më parë autori britanik Gilbert K. Chesterton

Shllaku mund ta shpëtojë veten me turizëm
"Rrugë të reja, zakone të reja" shkruante rreth 100 vjet më parë autori britanik Gilbert K. Chesterton, mirëpo një shekull më pas, rruga që përdridhet përmes Shllakut, nga ura e Mesit deri në Koman, vazhdon të bartë të njëjtat halle: izolim dhe varfëri. E diktuar historikisht prej të parës, kjo e dyta është arsyeja e braktisjes së madhe gjatë tre dekadave të fundit, aq sa sot jepen tre shifra të ndryshme për popullsinë. Sipas Censusit 2011, zona ka 671 banorë, sipas Regjistrit të Gjendjes Civile 2015 ka 1899, ndërsa sipas administratorit të zonës 1970 banorë, prej të cilëve, më pak se 500 (120 familje) e kalojnë dimrin në Shllak, sepse pjesa tjetër, si shumica zonave rurale të Shqipërisë, ulen në lagjet informale përreth qyteteve. Gjysma e atyre që rrinë jetojnë me ndihmë sociale.

Albanian Food Tours - From Korça to Kolonja, savoring the unique and noble flavors

on Friday, 09 November 2018. Posted in Itinerare

Nga Korça në Kolonjë, mes aromave dhe shijeve sa unike aq edhe aristokrate

Albanian Food Tours - From Korça to Kolonja, savoring the unique and noble flavors

English - Shqip 

As we have gather the most recent impressions on our latest published guide on Korça, a voluminous work which took nine months to complete, we are now ready to make a few suggestions. The areas of Korça and Kolonja have a rich culinary tradition that even a weeklong tour would not suffice to savor all the wonderful dishes particular of the area. Since it would be a challenge to list all recommendations, we will stop at some not-to-be-missed places along the 44km distance journey from Korça to Kolonja. You can reach Korça from wherever you are and we will not waste time explaining how to get there and what to do once you arrive. Naturally, the first stop should be the old bazaar, or the "it" destination in Korça. Supposing that is early in the day start off with a coffee or tea at Cozy Tea & Spice House. The menu list offers local herbal teas and traditional and sophisticated breakfasts.

Albanian Food Tours 2018 - Ksamili "Taste & Suggest" - gjithçka ofrohet nga përshtypjet e turistëve

on Thursday, 14 June 2018. Posted in Itinerare

Turet Kulinare 2018 - Edhe Ksamili shijohet ndryshe!

Albanian Food Tours 2018 - Ksamili
Të rekomandosh Ksamilin si vend të përshtatshëm për të provuar ushqime të veçanta duke gati si herezi sepse me fluksin e jashtëzakonshëm të verës, është e pamundur të gjesh apo të dallosh shije unike. Por e vërteta është që pikërisht Ksamili i rrëmujës së madhe të verës është ai që vjen në turet tona në mënyrën më origjinale të mundshme.
Në numrin e kaluar bashkëpunëtori ynë Soraldo Nebo, guxoi ta ofronte zonën e Ksamilit dhe të Butrintit përmes Turit të Midhjes, në një mënyrë krejtësisht të veçantë, duke e bërë këtë tur edhe suksesin e verës 2017. Dhe në këtë vazhdë, në vjeshtë erdhën Turet e Ullirit e të Mandarinës, për të vijuar këtë vit me një rekomandim që gradualisht mori edhe tiparet e të gjithë listës së tureve të revistës Travel për këtë vit. “Ksamili Taste & Suggest”, lindi si ide nga përshtypjet e shkëlqyera të turistëve për restorantet e Ksamilit ku kishin shijuar vaktet e tyre. Po atëherë, përse të mos e rekomandojmë Ksamilin pikërisht përmes këtyre përshtypjeve? Do të jetë kartvizita më e mirë. Dhe ashtu bëmë.
Në numrin e ardhshëm, do t`ju rekomandojmë ne listën tonë të restoranteve më të mira ose më mirë, të mënyrave më të mira se si të shijohet kuzhina e Ksamilit. travel

Albanian Food Tours 2018 - Roshniku, the characteristic village in the foot of Tomorri Mountain

on Wednesday, 16 May 2018. Posted in Itinerare

The Best Culinary Tours from Travel Magazine

Albanian Food Tours 2018 - Roshniku, the characteristic village in the foot of Tomorri Mountain
Përgatiti: Ardit Fiska
English - Shqip 
If we told you since the beginning of the tour that we will take you to Berat, you would certainly recall the magical Mangalem, white houses, the castle, Gorica in the front and the bridge connecting two historical neighborhoods. But, not this time. We will not take you to Berat. We could go after the tour to visit and see from up close the 2500-years-old city of Berat. For our culinary tour we decided to go to a new place, one that you haven’t perhaps visited yet. If you heard about the famous wine of Berat or its figs, they come from Roshnik. This is the place you will visit today, a place where grapes are cultivated to make wine and where the most famous figs of Albania come from. Roshniku is a village in Berat, at the foot of Tomorri Mountain that is known for grapes, figs, organic wine production known as "Pules of Berat,” and the best organic dishes in the area. The nature of Roshniku is breathtaking and the locals would even tell you Roshniku has the best nature. Locals are known to be hard working loving people. All of them are busy with viticulture and arboriculture, making the village a well-known destination for culinary tourism.

Albanian Food Tours 2018 - Belshi, from the lakes to slow food and saffron tea

on Wednesday, 16 May 2018. Posted in Itinerare

Turet Kulinare 2018 - Mirëse vini në Belshin agroturistik!

Albanian Food Tours 2018 - Belshi, from the lakes to slow food and saffron tea
Përgatiti: Jonel Kristo, Dr. Ols Lafe
English - Shqip 
Belsh is so beautiful! It has always been beautiful because nature has given it eighty gorgeous pearls which seemed to form the necklace of a badly dressed women…Now that Belsh has become a little Pogradec, adorned and decorated with a new waterfront, with re-qualified architecture and many tourism objects ready to welcome visitors, the pearl necklace is shining!